راهنمای کاربردی پرورش ذرت

راهنمای کاربردی پرورش ذرت

ارسال شده در: سبزیجات | 0

نام انگلیسی:

corn

نام علمی:

Zea mays

مکان مناسب ذرت :

ذرت یک گیاه زراعی بوده و به نور مستقیم آفتاب در کل روز احتیاج دارد

خاک مناسب ذرت:

خاک های سبک و تقویت شده با کود آلی برای ذرت مناسب است و همچنین باید توانایی زیادی در نگهداری آب داشته باشد.

[/span8]
Image result for zea mays
گیاه شناسی ذرت
[/columns]

گلدان مناسب برای کشت ذرت :

پیشنهاد من این است که ذرت را در گلدان کشت نکنید ولی اگر علاقه زیادی به کشت ذرت دارید می توانید تلاش خود را انجام دهید. گلدان ذرت باید حد اقل 50 سانتی متر ارتفاع و قطر دهانه آن حداقل 60 سانتی متر باشد. در چنین گلدانی حداکثر می توان 4 تا 5 بوته ذرت پا بلند( ارتفاع بوته بیش از 160) و یا 6 تا 7 بوته ذرت برای رقام پا کوتاه (ارتفاع بوته کمتر از 160) کشت نمود.

زمان کشت ذرت:

ذرت یک گیاه فصل گرم است و در برابر سرما بسیار حساس بوده و حداقل دمایی که تحمل می کند 15 درجه سانتی گراد است
چطور زمان دقیق کشت ذرت را متوجه بشویم؟
درانتخاب زمان کشت ، عامل اصلی دمای خاک است. هر گاه که دمای خاک در عمق 0 تا 20 سانتی متری بالای 15 درجه سانتی گراد باشد زمان مناسب کشت ذرت در خاک است. برای اندازه گیری دمای خاک می توان از دماسنج خاک استفاده کرد.
با این حال در اکثر نقاط ایران کشت ذرت از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد انجام میگیرد و هر گاه که دمای هوا به 20 درجه سانتی گراد  برسد می توان تصور کرد که دمای خاک نزدیک به 15 درجه است و ذرت کاری را شروع کرد.

Image result for corn plant in pot
کشت ذرت در گلدان

فاصله و عمق  کشت:

عمق کشت در مناطق گرم و خشک 3 تا 4 سانتی متر و در مناطق مرطوب و سرد 1.5 تا 2 سانتی متر
فاصله بین ردیف: 50 تا  60 سامنتی متر
فاصله روی ردیف بین دو بوته: 30 تا 40 سانتی  متر

آماده سازی بذر:

گیاه ذرت به بیماری های قارچی خاک زاد بسیار حساس است و اگر بذر ها را هنگام کشت به قارچ کش شیمیایی یا ارگانیک  آغشته نکنید احتمال پوسیدگی آن ها قبل از سبز شدن و حتی بعد از سبز شدن بسیار زیاد است.

نکته بسیار مهم درباره ذرت:

بلال های ذرت در واقع گل ماده و تاسل ذرت همان گل نر است. برای این که دانه بندی در بلال ذرت کامل اتفاغ بیفتد باید حداقل 15 بوته از یک رقم در کنار هم کشت شوند تا در زمان گرده افشانی میزان گرده به مقدار مناسب موجود باشد. در غیر این صورت بلال ها دانه های یک دستی نخواند داشت.

Image result for plant corn pattern

تغذیه گیاه ذرت:

پیشنهاد ما برای کوددهی ذرت:
مرحله1: 3 تا 4 کیلو گرم کمپوست یا کود دامی کاملا پوسیده در متر مربع مصرف کنید و  قبل از کشت بذر تا عمق 10 تا 15 سانتی متری با خاک مخلوط کنید.
مرحله2: 7 روز بعد از سبز شدن (مرحله 8 برگی ) استفاده از کود های 20-20-20 همراه با آب آبیاری تاثیر فوق العاده در رشد بوته ها خواهد داشت.
کود های پیشنهادی ما فینال، هایپر 20-20-20 و غیره می باشد. (میزان و نحوی مصرف بر روی محصول ذکر شده است)
مرحله 3: در زمان که تاسل های بوته در حال آشکار شدن هستند (مرحله 20 برگی ) استفاده از کود های نیتروژن بالا برای این گیاه بسیار مهم است زیرا ذرت نسبت به سبزیجات دیگر نیاز به نیتروژن بیشتری دارد.
کود های پیشنهادی ما معجزه گر، جت و غیره است.(میزان و نحوی مصرف بر روی محصول ذکر شده است)

Related imageمراحل مختلف رشد گیاه ذرت
توجه کنید تعداد برگ در رقم های مختلف می تواند متفاوت باشد. شما سعی کنید هم از تاریخ کاشت و هم تعداد برگ برای تشخیص مراحل رشد استفاده کنید

آبیاری ذرت:

یادتان باشد ذرت به آبیاری بسیار حساس است و حساس ترین زمان برای ذرت یک هفته قبل از بیرون آمدن کاکل بلال ها تا 2 هفته بعد از دیده شدن کاکل بلا می باشد در این سه هفته هر گونه کمبود آب باعث عدم دانه بندی مناسب بلال ها می شود.
درمناطق خشک و گرم هفته ای 2 نوبت و در مناطق مرطوب و سرد هفته ای 1 نوبت در هر نوبت 20 تا 25 سانتی متر از عمق خاک باید کاملا سیراب شود
نکته: در صورتی که بعد از آبیاری زمین سله بست حتما با چنگک سطح خاک را خراش دهید تا اکسیژن وارد خاک شود.

وجین و خاک دهی ذرت:

ذرت تا زمانی که به 50 تا 70 سانتی متری برسد به علف های هرز بسیار حساس است، به همین دلیل عمل وجین حتما باید انجام شود.
به دلیل ارتفاع بلند بوته امکان افتادن بوته (ورس)  وجود دارد. بنابراین زمانی که بوته به ارتفاع  50 تا 70 سانتی متری رسید خاک دهی پای بوته را انجام دهید.

Related image

مرحله مناسب برداشت  برای تازه خوری

علائم زمان برداشت ذرت:

دانه ای و آردی :
خشک شدن کامل کاکل های بلال، خشک شدن برگ های بلال، سفت و خشک شدن دانه و تو رفتگی نوک دانه ها

پاپ کورن:
کاکل ها و برگ ها کاملا خشک و دانه ها خیلی سخت و سفت شود. توجه کنید پس از برداشت، بلال های خشک را 7 تا 10 روز در جلوی آفتاب قرار دهید تا رطوبت داخل دانه به حد مطلوب برای انبار داری برسد.

ذرت شیرین و بلالی:

ذرت شیرین همان ذرت مکزیکی می باشد.
اگر دانه های بلال زمانی که شیری هستند برداشت شوند ، مناسب بلال کبابی یا آب پز کردن یا فریز کردن هستند. این زمان هنگامی است که کاکل ها تازه در حال خشک شدن باشند ولی بهترین راه تشخیص ، باز کردن برگ های یک سوم بالایی بلال و تست کردن دانه با ناخن است
نکته مهم درباره ذرت شیرین و بلالی  : بلال اگر در گرما نگهداری شود شیرینی خود را از دست خواهد داد، بهتر است در یخچال نگهداری شود .

Image result for ready to harvest corn

مرحله برداشت ذرت برای پاپ کورن یا آرد کردن

 آفات ذرت

Corn borer damaging cornکرم ساقه خوار اروپایی ذرت

Armyworm adultشب پره تک نقطه ای برنج

Aphids on a pea plantشته سبز(عمومی)

Grasshopperملخ

Spotted cucumber beetleسوسک خیار خالدار

Corn earworm mothکرم خوشه ذرت

Snails leave a trail of slime behind themحلزون

Slugراب و لیسه

Japanese beetleسوسک ژاپنی

Wireworms feed on plant roots and burrow into tubersکرم مفتولی

Red spider mite webbingکنه تار عنکبوتی

بیماری های ذرت

Corn smutسیاهک ذرت

Corn rustزنگ ذرت

Northern corn leaf blightبلایت برگی ذرت

Maize dwarf mosaic virusویروس های ذرت

 

هر سوالی در مورد پرورش ذرت دارید در قسمت دیگاه بپرسید حتما جواب داده خواهد شد.

نویسنده: میلاد پیرفلک کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه گیلان
مشاوره رایگان در زمینه کشت و کار تجاری ذرت
ارتباط مستقیم تلگرامی 09118815570

[/pane]

دیدگاهی بنویسید